Havaintoja Vaeltajan Tieltä

Näyttely – Myyttisiä haltialauluja

Myyttisiä haltialauluja Sari MaanhallaMyyttisiä haltialauluja – Mythical elfsongs

21.8.2015 – 10.1.2016

Mesikämmenen pesä.

Lusto, Suomen Metsämuseo

The Finnish Forest Museum Punkaharju.

Sari Maanhallan säveltämiä ja sanoittamia myyttisiä haltialauluja

Miltähän kuulostaa Metsänneidon Annikin laulu? Entä parantajaksi mielletyn Suonettaren valssi? Louhi, Pohjolan akka on tunnettu näkijän taidoistaan, mutta minkälaisella laululla tämä mystinen hahmo kysyy vastauksia universumin näkymättömiltä voimilta? Vastaus löytyy Punkaharjulta 21.8.2015 alkaen kun haltiat valtaavat lauluineen ja asuineen Luston, Suomen Metsämuseon.

Metsänneidon, Raunin, valkoisen Joutsenhaltian ja mystisen Louhen sekä Äärettären laulut kaikuvat Suomen Metsämuseossa 10.1.2016 saakka. Tarkemmin sanottuna Metsämuseossa on hämyisä Mesikämmenen pesä, jossa myyttisten haltialaulujen äänitteet soivat ja jonne voit hiljentyä kuuntelemaan haltiahahmojen laulullista sanomaa. Myös Maanhallan Luulaulu (Suojeluslaulu) sekä Honga Karhulaulu kuuluvat haltialaulukokonaisuuteen.

Mesikämmenen pesä ja haltialaulut ovat yksi osa Esiäitien elämänvoiman juurilla näyttelyä, joka on Myyttikehrä työryhmän Kalevalan 180. juhlavuoden näyttely. Näyttelyssä esiteltävä poikkitaiteellinen materiaali perustuu vanhaan suomalais-ugrilaiseen kansanperinteeseen ja sen uusiin tulkintoihin. Näyttely nostaa esiin kansanrunouden unohdettuja naishahmoja ja naisten kädentaitoja sekä tulkitsee suomalais-karjalaisia, itämerensuomalaisia ja uralilaisia uskomusperinteitä nais- ja ekopsykologisista näkökulmista.

Näyttely tarjoaa rakennuspuita luontosuhteen ja identiteetin elvyttämiseen ja uudistamiseen. Myyttikehrän ytimen muodostavat dosentti, FT Kaarina Kailo ja ekopsykologi Irma Heiskanen. Näyttely on tehty yhteistyössä tekstiilitaiteilijoiden Eija Keräsen ja Inkeri Kärkkäisen sekä valokuvaaja, toimittaja, tuottaja ja mediakasvattaja Kirre Koivusen ja sanataiteilija Sari Maanhallan kanssa.

Aiheesta lisää:

Yle uutiset: Kansanrunojen naiskuva on rikkaampi kuin tiedetään – ”Puhuttelee tänäkin päivänä”

Yksi vastaus

  1. Päivitysilmoitus: Matka | Maailmankaikkeuden lähteillä - Sari Maanhalla

Jätä kommentti