Havaintoja Vaeltajan Tieltä

Mieskin voi sairastua rintasyöpään

Miehen rintasyöpäarpiNaiset on opetettu tutkimaan rintansa säännöllisesti sekä heille on seulontoja, joissa tätä tautia seurataan, mutta harva tietää, että tämä sairaus voi koskettaa myös miessukupuolta.

Miesten rintasyöpää kutsutaan haasteelliseksi harvinaisuudeksi. Vuosittain Suomessa todetaan yli 3500 rintasyöpätapausta ja tuosta määrästä noin 15 on miehiä. Haasteellista miesten rintasyövässä on se, että koska se on harvinainen, sen havaitseminen viivästyy ja näin ollen syöpä voi ennättää kasvaa suureksikin.

Kuten naisilla, myös miehillä tyypillisin oire on kyhmy ja ihomuutokset rinnan alueella. Hoitona ovat usein leikkaus sekä lääke- ja sädehoito.

25 km vaellus miehen rintasyövän puolesta

Sanataiteilija Sari Maanhalla kävelee lauantaina 25.10. Naantalissa miehen rintasyövän puolesta. – Kävelen paljon, yleensä eri asioiden puolesta. Miehen rintasyöpä aiheena tuli lähelle ja päätin nostaa sen teemaksi, kun osallistun Armonlaakson vaeltajien järjestämään Jaakobin vaellukseen.

Viimeisen vuoden aikana Maanhallalle on kertynyt kävelykilometrejä 2300, eikä tähän ole laskettu arkisia kauppaan, kirjastoon tai bussipysäkeille tapahtuvia kävelymatkoja, joten laskuista on poissa lukuisia yksittäisiä 2 -5 kilometrin tassutteluja.

– Kaksi kertaa kuussa teen 21 kilometrin lenkin. Muina päivinä kävelen 5 – 7 kilometriä. Suosin täyden tai uuden kuun öitä, niissä on syksyisin ja talvisin erityistä taikaa. Mitä hankalampi sää tai omituisemmat olosuhteet muuten, sitä mieluummin kävelen.

Kenkiä ei kulu ihan niin paljon kuin voisi luulla, sillä Maanhalla kävelee näistä reissuista paljain jaloin niin paljon kuin mahdollista . Syyskaudella on jo pakko alkaa opettaa jalat tottumaan kenkiin.

25. päivä ja 25 kilometriä

Naantali 11 Sari MaanhallaNaantalissa toteutuva Jaakobin kävely tapahtuu siis kengät jalassa. 25 kilometrin vaellus starttaa Naantalin eli Armonlaakson luostarikirkolta lauantaiaamuna ja päättyy Rymättylän kirkkoon.

– En halua, että Suomen maassa tai missään muuallakaan on olemassa yhtään miestä, joka ei tiedä rintasyövän mahdollisuudesta.

Kaikkihan me kuolemme lopulta jossain vaiheessa jollain tavalla, mutta eikös se olisi toivottavaa jokaisen kohdalla , että joku syövän kaltainen vihulainen tulisi ajoissa löydetyksi.

Siispä mies, tutki rintasi!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s